menu close menu

Komedon Ekstraksiyonu Nedir?

Siyah ve beyaz nokta ağırlıklı aknesi olanlarda bu noktaların profesyonel olarak temizlenmesidir.


Komedon temizliğinde kapalı ve açık komedonların yanısıra kist, nodül ve püstül gibi iltihaplı sivilceler boşaltılabilir.


Komedonların özel aletlerle nazikçe çıkarılması, hastanın komedonlardan rahatça ve kısa sürede kurtulmasını sağlar. Ayrıca bu komedonların iltihaplı sivilcelere dönüşmesi engellenmiş olur.


Komedonların ağızları steril bir enjektör ucuyla açılır. Bu iş için özel yapılmış steril aletlerle, komedonun etrafına basılarak yağ butonun çıkması sağlanır.Komedon temizliğinden sonra ilaç kullanılmazsa, komedonlar tekrar çıkabilir. Açık komedonlar 24-40 gün sonra, kapalı komedonlar 30-50 gün sonra tekrar ederler. Komedon temizliği, uygun vakalarda, dikkatli yapılması gereken bir işlemdir.Komedon temizliği, komedonla seyreden sivilcede tedaviye mutlaka eklediğimiz bir yöntemdir. Retinoid gurubundan bir ilaçla tedaviye başlarız. 3 hafta sonra komedonların içindeki yağlar gevşer ve kolay temizlenebilir hale gelir. Bu süreden sonra komedon temizliği yapmaya başlanır.


2-3 haftada bir komedon temizliğine devam edilir. İlaçla tedavi esnasında komedonların temizlenmesi, hastalarda hızla düzelmeye neden olur. Sadece ilaç tedavisi ile komedonların yok olması aylar sürer. Ayrıca komedonlar sıklıkla iltihaplı sivilcelere dönüşerek iz kalma olasılığı artar.


İsotretinoin tedavisi sırasında da komedon temizliği özellikle yapılmalıdır. Çünkü bu ilaçla komedon oluşumu durur ama komedonların yok olması çok uzun sürer. Ayrıca, isotretinoin ile tedavinin başlarında, büyük kapalı komedonları derin ve iltihaplı sivilcelere dönüştürerek sivilcelerin artmasına neden olur. Komedon temizliği bu tedavinin daha çabuk ve izsiz olmasını sağlamaktadır.


Dev kapalı komedonlardan (büyük yağ butonları) oluşan sivilcelerde en etkili tedavi yöntemi komedon temizliğidir. Sürülerek veya ağızdan verilen destekleyici ilaçların yanısıra komedon temizliği yapılması hastaların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Komedon temizliğini, bu konuda tecrübeli birisinin yapması çok önemlidir. Çünkü iyi temizlenemeyen komedonlar, hızla iltihaplı ve derin sivilceye dönüşürler. Böylece hem sivilceler artar ve iz kalma olasılığı yükselir.


Komedon temizliği, komedonlu sivilcede çok faydalıdır. Tedavinin yarısını oluşturur. Bilinçli yapılan komedon temizliği iz bırakmaz. Tam tersi iz kalmasına mani olur.Ayrıca isotretinoin tedavisi esnasında da komedon temizliği yapılabilir. Çünkü bu ilaç komedonlara çok geç etkiler. Ayrıca komedonları aktive ederek iltihaplı sivilce oluşumuna sebep olur. Bu da iz kalma olasığını arttırır. Bu tedavi esnasında komedon varsa mekanik olarak temizlenmelidir.


Tedaviden sonra sivilce tekrarını engellemek için 2-4 ay aralıklarla komedon temizliği yapılmalıdır. Kendi haline bırakılan yağlı ciltlerde sivilce tekrarı daha sık görülür.




!

Komedon Ekstraksiyonu, mutlaka klinik şartlarında, eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır.



Krem Tedavisi

Krem Tedavisi
#

Tedavi amacıyla verilen kremler sadece sivilcelerin üzerine değil; tüm yüze sürülmelidir.

Devamını Oku

Antibiyotik Tedavisi

Antibiyotik Tedavisi
#

Siyah ve beyaz nokta tedavisinde etkili değildir. Hafif kabarık lezyonlarda kullanılması gerekmez.

Devamını Oku

Hormonal Tedavi

Hormonal Tedavi
#

Özellikle polikistik over sendromu denilen hormonal bozukluk tespit edilmiş kişilerin akne tedavisinde kullanılır.

Devamını Oku

Oral İsotretinoin Tedavisi

Ağır Akne Tedavisi
#

Çok ileri aknede ya da diğer tüm tedavilere yanıt vermeyen akne tedavisinde kullanılır. Bazı yan etkileri vardır.

Devamını Oku

Lazer Tedavisi

Lazerle Akne ve Akne İzi Tedavisi
#

Aktif akne lezyonu olan kişilerde lazer kombinasyon tedavisi olarak tercih edilebilir.

Devamını Oku

Steroid enjeksiyonu

Lezyon İçi Steroid Enjeksiyonu
#

Özellikle nodul ve kist ağırlıklı aknesi olan kişilerde, bu lezyonların içine steroid enjeksiyonu yapılarak kısa süreli iyileşme sağlanabilir.

Devamını Oku



Etiketler : Akne Tedavisi




İlgili Yazılar

Akne Nasıl Oluşur?

Aknenin kesin bir nedeni yoktur ancak pek çok faktörün bir araya gelip yarattığı bir durumdur. Sık akne yaşayanların ciltleri genellikle ortalamanın üzerinde yağlıdır. Fazla yağ kolayca gözeneğin içinde tıkanıp sıkışabilir.

Devamını Oku



E-Bülten

Uygulamalarımızdan ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için e-posta adresinizi gönderin.


Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular..

--> Devamını Oku

Bize Ulaşın

E-posta:bilgi@akne.com.tr
Telefon:+90 312 439 31 29